Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Θέμα σχετικά με το bitcoin σε μαθητικές εξετάσεις στην Ολλανδία.

Θέμα για το Bitcoin έπεσε σε εξεταζόμενους μαθητές στην Ολλανδία στα Μαθηματικά.



Συγκεκριμένα έπρεπε να υπολογίσουν τον αριθμό των Bitcoin που θα εξορυχτούν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα σε συνάρτηση με την αύξηση του βαθμού δυσκολίας στο mining.


Οι ερωτήσεις είναι οι παρακάτω μεταφρασμένες..
μπορείτε να βρείτε τα θέματα στα Ολλανδικά  και τις σωστές απαντήσεις .

ΘΕΜΑ
Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο. Υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή σε ηλεκτρονικά καταστήματα ή για άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Σε αντίθεση με τα κανονικά χρήματα, τα Bitcoins δεν τίθενται σε κυκλοφορία από μια κεντρική τράπεζα. Ολα τα Bitcoins δημιουργούνται κάνοντας τους υπολογιστές να λύνουν μαθηματικά προβλήματα.
Ο καθένας μπορεί να τρέξει ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή του που βοηθά στην επίλυση του προβλήματος. Ο ιδιοκτήτης του υπολογιστή που επιλύει το πρόβλημα λαμβάνει 25 (πρόσφατα δημιουργημένα) Bitcoins ως ανταμοιβή. Το 2014 περίπου κάθε 10 λεπτά ένα από αυτά τα προβλήματα λύθηκε, δημιουργώντας 25 επιπλέον bitcoins κάθε 10 λεπτά.
Την 1η Ιανουαρίου 2014 δημιουργήθηκαν περίπου 12,2 εκατομμύρια bitcoins.

(3 βαθμοί) 7. Υπολογίστε με τη χρήση αυτών των αριθμών πότε ο αριθμός Bitcoins σε κυκλοφορία θα ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια με την προυπόθεση ότι ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται Bitcoins δεν αλλάζει.

Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται τα Bitcoins αλλάζει. Πηγαίνει αργά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως την 1η Ιανουαρίου 2013, η ανταμοιβή ήταν 50 bitcoins ανά λύση. Η ανταμοιβή για την εξεύρεση λύσης μειώνεται στο ήμισυ κάθε τέσσερα χρόνια: Από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 1η Ιανουαρίου 2017 η ανταμοιβή είναι 25 Bitcoins, τα τέσσερα χρόνια μετά από αυτά τα 12,5 κτλ.

(4 βαθμοί) 8. Υπολογίστε από ποιο έτος η ανταμοιβή για την επίλυση ενός προβλήματος θα είναι μικρότερη από 1 Bitcoin.

Ο συνολικός αριθμός Bitcoins που μπορεί ποτέ να δημιουργηθεί είναι ανώτατος. Αυτό είναι αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) του μισού της ανταμοιβής. Η συνολική ποσότητα Bitcoins που κυκλοφορεί μπορεί να προσεγγιστεί χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο:

C = 21-21 * 0.5 0.25 * t

Εδώ, το C αντιπροσωπεύει τον συνολικό αριθμό Bitcoins σε εκατομμύρια και t είναι ο χρόνος σε έτη, με το t = 0 να αντιπροσωπεύει την 1η Ιανουαρίου 2009.

(3 βαθμοί) 9. Αιτιολογείστε τη μέγιστη ποσότητα Bitcoins που θα κυκλοφορούν ποτέ χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο.

Για να ρυθμιστεί ο αριθμός των Bitcoins σε κυκλοφορία, η ανταμοιβή όχι μόνο μειώνεται, αλλά αυξάνεται και η δυσκολία των μαθηματικών προβλημάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν τον υπολογιστή τους στο δίκτυο Bitcoin. Το επίπεδο δυσκολίας των προβλημάτων ανεβαίνει εκθετικά χρησιμοποιώντας τον τύπο

D = 3.65 * e 0.533 * t 

Εδώ D είναι η τιμή δυσκολίας, t είναι ο χρόνος σε μήνες από την 1η Ιανουαρίου 2013. Όσο υψηλότερο D, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιλυθεί το μαθηματικό πρόβλημα.

(4 βαθμοί) 10. Υπολογίστε το παράγωγο του D και τον λόγο με τον οποίο αυτός ο τύπος δείχνει ότι το γράφημα του D είναι αυξανόμενο.

Ο τύπος μπορεί να ξαναγραφεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείτε να εισάγετε τη βαθμολογία δυσκολίας D, υπολογίζοντας τον αριθμό των μηνών μέχρι να επιτευχθεί αυτή η βαθμολογία δυσκολίας.

(4 βαθμοί) 11.Ξαναγράψτε τον τύπο D = 3.65 * e 0.533 * t  έτσι ωστε το t  να εκφράζεται ως συνάρτηση του D.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου