Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Τι είναι τα ICO και πως λειτουργούν?

Σίγουρα όσοι ασχολείστε με τα κρυπτονομίσματα  θα έχετε ακούσει τον όρο ICO.  Το ICO είναι το ακρωνύμιο του "Initial Coin Offering", που μοιάζει πάρα πολύ με τον οικονομικό όρο IPO (Initial Public Offering). To IPO είναι η αρχική πώληση μια μετοχής πριν αυτή μπει στο χρηματιστήριο. Το ICO είναι παρόμοιο ως προς αυτό, δλδ η αρχική πώληση ενός κρυπτονομίσματος πριν αυτό κυκλοφορήσει.


Τα ICO έχουν γίνει ένας πολύ δημοφιλής τρόπος χρηματοδότησης καινούριων project για κρυπτονομίσματα. Ένα ICO στην ουσία είναι ένα event στο οποίο μια εταιρία παρουσιάζει ένα νέο κρυπτονόμισμα και πουλάει ένα κομμάτι του (τα λεγόμενα tokens) σε αυτούς που θα το υποστηρίξουν το project πριν γίνει διαθέσιμο στην αγορά σε αντάλλαγμα για πραγματικά λεφτά.
Tα ICO δίνουν την δυνατότητα στις εταιρίες να μαζέψουν το κεφάλαιο που χρειάζονται για να ξεκινήσουν το κρυπτονόμισμα τους με την βοήθεια των απλών ανθρώπων αλλά και επενδυτών. Tα περισσότερα ICO μαζεύουν το κεφάλαιο σε Bitcoin ή σε άλλα κρυπτονομίσματα. Όλοι όσοι συμμετέχουν σε ένα ICO επενδύουν στην επιτυχία του project. Βοηθάνε στο να μάθει ο κόσμος για αυτό αλλά και η γύρω κοινότητα. Στην ουσία όλοι οι συμμετέχοντες σε ένα ICO project επενδύουν και ελπίζουν στην επιτυχία του project με αποτέλεσμα να επωφεληθούν από την τιμή του token από την προπώληση σε μια υψηλότερη τιμή του  όταν βγει στην αγορά και να επωφεληθούν από την διαφορά της αξίας του token.
Καθημερινά μαθαίνουμε για νέα ΙCO που υπόσχονται να γίνουν το νέο Bitcoin και ότι επενδύοντας τα λευτά μας θα γίνουμε Ωνάσηδες. Λειτουργώντας με αυτό το σκεπτικό, τα ICO μπορούν να μετατραπούν σε τζόγο. Μεγάλη προσοχή στα ICO και στο ποιος κρύβεται πίσω από αυτά, μην επενδύεται λεφτά δίχως έρευνα γιατί πολλά από αυτά είναι απάτες.

Πως λειτουργούν τα ICO
Τα περισσότερα ICO ανακοινώνονται σε διάφορα φόρουμ για κρυπτονομίσματα ,όπως το Bitcointalk. H ανακοίνωση περιλαμβάνει πληροφορίες για το project όπως , whitepaper , την ομάδα πίσω από το project,  χρονοδιάγραμμα για το project και διάφορους στόχους του.
Η χρηματοδότηση συνήθως γίνεται μέσω Bitcoin ή Εthereum όπου σε μια δημόσια διεύθυνση wallet  BTC ή ΕΤΗ  επενδύεις το ποσό που θες και αντίστοιχα παίρνεις το ποσό στα αντίστοιχα tokens. Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού στο site του project ώστε ο κάθε χρηματοδότης να μπορεί να ελέγχει την επένδυση του.
Όταν ένα ICO τελειώσει με το κρυπτονόμισμα του εντάσσεται στα συναλλαγματήρια και ανταγωνίζεται άλλα κρυπτονομίσματα της αγοράς, όσο πιο πολύ κόσμος επενδύει σε ένα κρυπτονόμισμα τόσο μεγαλύτερη και η αξία του.
Τα ICO είναι μία μίξη χρηματοδότησης από δωρεές και επενδύσεις. Με αρκετά όμως να είναι απάτες (εκμεταλλευόμενα το trend) , η κοινότητα γύρω από τα ICO έφτιαξε πλατφόρμες ελέγχου εγκυρότητας όπως η Koinify η οποία εξέταζε όλα τα ICO για την αξιοπιστία τους πριν τα δημοσιεύσει στο κόσμο.
Μερικά κρυπτονομίσματα που αξίζει να αναφέρουμε τα οποία δημιουργήθηκαν μέσω ICO είναι : ΝΧΤ, Ethereum, Mastercoin, Btshares, Maidsafecoin, NEM, Synereo, Factom, DigixDAO, Lisk και Waves.
Σήμερα, τα περισσότερα ΙCO απλά δημιουργούν ένα έξυπνο συμβόλαιο βασισμένα στο blockchain του Ethereum και το προγραμματίζουν με το που περάσουν τα EΤΗ σε μία συγκεκριμένη διεύθυνση, να δίνει αμέσως τα αντίστοιχα tokens στη διεύθυνση που τα έστειλε. Παράδειγμα, όταν έγινε το ICO του ΤΕΝΧ είχε θέσει ως όριο τα 200.000 ETH, αξίας περίπου 65.000.000 € εκείνη την εποχή ...και τα μάζεψε σε μόλις 7 λεπτά!!! . Για κάθε EΤΗ που επένδυε κάποιος, έπαιρνε  350 PAY (ΤenX) tokens. Με αυτό τον τρόπο αποκτά κάποιος και ένα κομμάτι του αποκεντρωμένου δικτύου της εταιρείας με σκοπό όταν αυτό το δίκτυο αποκτήσει αξία να μπορεί κάποιος να το κάνει stake και να βγάλει κέρδη ή να το πουλήσει σε μεγαλύτερη αξία.

H ιστορία των ICO
Ένα από τα παλαιότερα ICO project με το όνομα Mastercoin το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί από το Bitcointalk forum. To Mastercoin ήταν ένα κρυπτονόμισμα-πρωτόκολλο το οποίο παρείχε κάποιες έξτρα δυνατότητες από το κλασσικό σε όλους μας Βitcoin. To ICO έλαβε μέρος στα μέσα του 2013 και συγκέντρωσε πάνω απο 5000 Bitcoin(BTC) στην συναλλαγματική τιμή των 100 MSC (Μastercoin) προς 1 BTC.
Επόμενο ήταν το project NXT το οποίο πάλι έλαβε χρηματοδότηση μέσω του Bitcointalk forum, συγκεντρώνοντας 21 ΒΤC ( περίπου 4800 € με την τότε τιμή του Βitcoin). To NXT ήταν ένα κρυπτονόμισμα κατασκευασμένο από το μηδέν και το πρώτο νόμισμα που υιοθέτησε την μεθοδολογία POS (proof of stake). Το project αποδείχτηκε αρκετά πετυχημένο για τους επενδυτές του καθώς το market cap έχει φτάσει κοντά στα 200 εκατομμύρια € . Η επιτυχία του NXT έφερε στο προσκήνιο πολλά καινούρια ICO προς τα τέλει του 2013 και στις αρχές του 2014. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και πολλά ICO που αποτύγχανε ή γιατί δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό για να ξεκινήσουν ή γιατί απλά ήταν ΑΠΑΤΕΣ.
Μέχρι που ήρθε το Εthereum , ένα από τα μεγαλύτερα ICO με σημερινό market cap στα 73 δισεκατομμύρια ευρώ! Θα ξεπεράσει το Εthereum το Bitcoin σε market cap? Διαβάστε εδώ .


Έγκυρο site για παρακολούθηση ICO : Icowatchlist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου